10 redenen waarom live muziek tijdens de ceremonie awesome is!

Jullie favoriete liedje tijdens binnenkomst. Een akoestische klassieker bij het tekenen van de akte. Of een vrolijk uptempo nummer wanneer jullie als getrouwd stel de ceremoniezaal verlaten. Muziek mag niet ontbreken tijdens het ja-woord!

De meeste stellen twijfelen alleen of ze voor live muziek tijdens de ceremonie moeten gaan. “Brengt het echt wat extra’s ten opzichte van een cd opzetten?”

Hebben jullie jezelf deze vraag ook gesteld? Lees dan zeker verder!

Live muziek tijdens de ceremonie - Kat

Als bruiloft zanger heb ik namelijk veel ceremonies van live muziek voorzien. En door de jaren heen heb ik er zoveel voordelen van gemerkt. Zelfs dingen waar ik van tevoren nooit aan had gedacht.

Welke voordelen dat zijn? Dat ga ik in dit artikel uitleggen.

Pak er dus een lekkere kop koffie bij want hier komen 10 redenen waarom live muziek tijdens de ceremonie awesome is!

1. Jullie gasten worden bij aanvang vermaakt

Het is bijna zover. Nog een klein kwartiertje en jullie ceremonie gaat dan echt beginnen. Langzaam druppelen de eerste gasten de zaal binnen. Oma wordt naar de voorste rij gebracht en jullie neefje van 3 krijgt de onmogelijke instructie om 45 minuten lang stil te zitten.

Terwijl iedereen lekker in de weer is wordt er door een singer-songwriter het liedje “Marry You” van Bruno Mars gezongen. Een paar mensen neuriën de melodie gezellig mee. Gedurende zijn optreden wacht iedereen rustig op het officiële moment.

live muziek tijdens de ceremonie gasten

Live muziek kan dus perfect bij aanvang worden toegepast. Zie het als een klein voorprogramma :-). Alle gasten worden rustig vermaakt en jullie maken je klaar voor een onvergetelijke binnenkomst.

Hebben jullie een pianist? Dan is het heel fijn om bij aanvang enkel instrumentale muziek te laten klinken. Super sfeervol!

2. De lengte van liedjes kunnen terplekke worden aangepast

In mijn ogen het allergrootste voordeel van live muziek tijdens de ceremonie. Een muzikant kan namelijk op het moment zelf een liedje langer of korter maken. Dit heeft een hoop voordelen bij binnenkomst en het tekenen van de akte.

Binnenkomst

Straks betreden jullie die mooie ceremoniezaal. Aan beide kanten van de witte loper staan familie en vrienden te kijken naar hoe fantastisch jullie eruitzien. Terwijl jullie stap voor stap dichterbij elkaar komen klinkt jullie favoriete nummer. Je weet wel… dat nummer waarop jullie elkaar hebben leren kennen.

live muziek tijdens de ceremonie

Tja… de binnenkomst blijft één van de mooiste momenten van de ceremonie. Maar al voelt het als een eeuwigheid, meestal duurt dit moment nooit langer dan anderhalve minuut. Hou daarbij rekening dat een gemiddeld popliedje toch al snel drieënhalve minuut lang is.

Met live muziek kan de muzikant perfect inspelen op deze situatie. Ziet hij dat de binnenkomst sneller verloopt dan van tevoren verwacht, dan kan hij op het moment zelf besluiten een couplet of refrein minder te spelen. Meestal voelt een professionele muzikant dit goed aan.

Van te voren spreek ik altijd af of het binnenkomstnummer gedeeltelijk of helemaal moet worden gespeeld. Sommige bruidsparen vinden het namelijk ongemakkelijk als dit liedje nog twee minuten doorklinkt nadat ze zijn gaan zitten. Andere vinden het juist heel fijn om als rustmomentje te gebruiken.

live muziek tijdens de ceremonie rustmomentje

Tekenen van de akte

Wat ook nog weleens wordt onderschat is hoe lang het tekenen van de akte duurt. Je zou het bijna niet zeggen maar dit officiële moment kan 5 tot 6 minuten in beslag nemen. Niet gek eigenlijk als je erover nadenkt. Mensen worden omstebeurt naar voren geroepen, moeten een handtekening zetten en vervolgens ook nog eens op de foto.

Eneh… als je als bruid een mooie grote jurk draagt en je moet achter het tafeltje plaatsnemen… reken er gerust een minuutje bij 🙂

live muziek tijdens de ceremonie 02

In 90% van de gevallen maak ik als muzikant dan ook mee dat ik het nummer tijdens het tekenen van de akte langer moet doorspelen. Soms plak ik er een extra refreintje aan vast of speel ik een outro instrumentaal door.

Wanneer er een cd is opgezet en het liedje loopt af terwijl jullie getuigen nog een handtekening aan het zetten is, awkward……

Zooey Deschanel awkward

3. Live muziek = emotie

Na een mooi verhaal van de ambtenaar speelt de pianist de eerste akkoorden van het liedje. Ingetogen begint de zanger het couplet te zingen. Zijn melodielijnen klinken bijna vertellend en al jullie gasten luisteren aandachtig naar het verhaal.

Het liedje bouwt steeds meer op. Bij het refrein klinkt een mooie uithaal die door de hele ruimte nagalmt. Hij kwam bij iedereen binnen. Ook bij jullie. En bij die ene mooie zin, knijpt hij je even in je hand. Je kijkt hem lachend aan terwijl een kleine traan van je wang af rolt.

live muziek tijdens de ceremonie handen

Hoe je het went of keert, live muziek tijdens een ceremonie voegt zo veel meer emotie toe. Misschien wel door simpelweg de aanwezigheid van de zanger zelf. Mensen kunnen namelijk zien en voelen hoe hij het liedje overbrengt. Dit geeft echt wat extra’s.

Maar een originele opname vanaf een cd blijft toch een perfecte versie?

Natuurlijk, dat blijft een gelikte versie van het nummer. Alle instrumenten en zangpartijen zijn mooi afgemixt in een studio. Klaar voor de radio!

Maar juist alle “imperfecties” die bij een live versie te horen zijn kunnen naar mijn mening die extra emotionele lading geven. Denk aan die ene kleine snik in het couplet of dat subtiele randje bij een uithaal. Ze maken jullie moment uniek!

Zelf heb ik een keer het nummer “Grow Old With Me” van Tom Odell opgenomen. Door hem wat ingetogener te zingen is het een intiemere versie geworden.

4. Muziek versterkt verhalen

Men zegt wel eens: “Een lied zegt meer dan 1000 woorden”. Gedeeltelijk klopt dat denk ik wel. Met muziek kan je inderdaad al snel een bepaalde emotie oproepen. Maar van een mooie speech die recht uit het hart komt krijg ik meestal ook een brok in m’n keel.

live muziek tijdens de ceremonie

Waar ik wel van overtuigd ben is dat woorden en muziek elkaar ontzettend kunnen versterken. Wordt er tijdens de ceremonie bijvoorbeeld een verhaal over jullie jeugd verteld, dan kan je daar nog meer diepte en kleur aan geven met een lied dat hier perfect bij past.

Mooi voorbeeld: Vertelt de ambtenaar een verhaal over hoe jullie genieten van de simpele dingen in het leven en dat alleen het “samen zijn” voor jullie al genoeg is. Dan is “Avond” van Boudewijn de Groot echt een waanzinnig mooi lied.

Geef meer diepgang aan jullie trouwbeloftes

Een ander moment waar muziek perfect bij past is direct na jullie trouwbeloftes. Dit is meestal een emotioneel gedeelte tijdens de ceremonie en hoe mooi is het niet als er een nummer wordt gezongen die alle woorden nog eens extra versterkt?

Ik verzeker je, er zullen niet veel mensen het droog houden.

live muziek tijdens de ceremonie huilende man

Zelf moest ik een keer na een trouwbelofte het nummer “Oceaan” van Racoon spelen. Opzich niet direct een liefdesliedje. Maar wat bleek: Tijdens de gelofte vertelde de bruidegom een anekdote over een vakantie in Australië. Het ging over hoe hij en zijn vriend gingen snorkelen in “The Great Barrier Reef” en dat één van hen niet in het oneindig diepe water durfde te springen. Maar toen de ander zijn hand pakte kon hij z’n angsten opzijzetten. Deze sprong in de oceaan was voor hem een metafoor voor hun relatie. Het liedje Oceaan maakte het verhaal helemaal compleet.

5. Jullie kunnen zelf de instrumenten bepalen

Misschien hebben jullie al een heel goed beeld van hoe de ceremonie straks moet zijn. In de tuin van een klein kasteeltje. Met een mooie witte loper die uitkomt bij een appelboom. En bij binnenkomst moet er zeker een piano te horen zijn! Een no-brainer!

Veel bruidsparen weten heel goed hoe ze de muzikale invulling tijdens de ceremonie voor zich zien. Meestal is er een voorkeur voor de klanken van een akoestische gitaar of een pianovleugel. Andere stellen vinden een saxofoon of zelfs een heel strijkkwartet mooi.

Ceremonie Muziek

En het voordeel van live muziek: je bent helemaal niet gebonden aan de instrumenten die te horen zijn op de originele versie van jullie liedje. Die kies je gewoon zelf! Willen jullie een piano tijdens de ceremonie maar op de plaat klinkt een elektrische gitaar? Dan kan een pianist altijd een mooi passend arrangement bedenken, speciaal voor jullie dag!

Bekijk hier hoe ik bijvoorbeeld een versie van “Thinking Out Loud” zing met een elektrisch piano arrangement.

6. Live muziek zorgt voor afwisseling

Tijdens de ceremonie worden er door jullie ambtenaar of BABS mooie anekdotes vertelt. Misschien wel over hoe jullie elkaar hebben ontmoet tijdens een studentenfeestje. Of wie weet gaat het over hoe hij op z’n knieën is gegaan midden op een plein in Rome. Voor al jullie gasten zijn deze verhalen natuurlijk erg leuk om te horen.

Toch kan het zo zijn dat wanneer een spreker te lang onafgebroken aan het woord is, mensen hun aandacht verliezen.

Live muziek tijdens de ceremonie applaus

Met live muziek zorg je ervoor dat er tijdens de ceremonie wat afwisseling is. Gasten kunnen zich even ergens anders op richten en al het mooie wat is gezegd rustig laten bezinken. Zie het als een extra rustpuntje zodat ze daarna weer de volledige aandacht kunnen hebben voor het volgende verhaal.

7. Jullie kunnen een eigen versie laten maken van een liedje

Zijn jullie groot fan van Afrojack en zetten jullie de stereo op tien bij het liedje “Ten Feet Tall”? Of zingen jullie altijd uit volle borst mee met “Yellow” van Coldplay? Super! Want deze nummers passen qua tekst fantastisch bij het ja-woord.

Het enige probleem: ze matchen qua muziekstijl niet heel lekker met sfeer van de ceremonie. Dit omdat het tempo bijvoorbeeld net iets te hoog ligt of omdat het origineel (met versterkte gitaren en synthesizers) veel te bombastisch klinkt.

Gelukkig kan live muziek tijdens de ceremonie hier een oplossing voor bieden. Je kan namelijk van tevoren afspreken dat de muzikant het liedje in een ander jasje speelt. Een singer-songwriter kan van een uptempo dance nummer bijvoorbeeld een gevoelige akoestische ballad maken. Enkel met zang en gitaar.

Een mooi voorbeeld vind ik zelf “A Sky Full Of Stars” van Coldplay. Veel stellen vinden de tekst van dit liedje perfect passen bij de ceremonie, alleen is de EDM sound iets te veel van het goede. Maar dit liedje staat ook als een huis in een intieme akoestische versie. Check de versie van “Milow” maar:

Ook maak ik het geregeld mee dat bruidsparen liefhebber zijn van happy hardcore of hardstyle. Juist omdat deze liedjes melodisch zo goed in elkaar zitten lenen ze zich perfect voor een akoestische versie. Bekijk “Stars” maar eens in de versie van Miss Montreal.

8. Entertainment tijdens het tekenen van de akte

Nadat jullie het ja-woord hebben gegeven en de ringen hebben uitgewisseld volgt nog één officieel moment. Namelijk het tekenen van de akte. Allereerst worden jullie naar voren geroepen om een handtekening te zetten. Vervolgens zijn jullie getuigen aan de beurt en tot slot de ambtenaar zelf. Pas dan is jullie huwelijk echt wettelijk vastgelegd! Well done! 🙂

live muziek tijdens de ceremonie barney

Zoals eerder genoemd kan het tekenen van de akte weleens 5 tot 6 minuten duren. En al is het voor jullie en de getuigen een officieel gedeelte, voor alle andere aanwezigen is dit meestal een stil moment tijdens de ceremonie.

Hoe leuk is het dan niet om jullie gasten ook tijdens dit deel te vermaken met live muziek. Geef ze iets waar ze lekker naar kunnen kijken en luisteren. Zo voorkom je dat er geroezemoes ontstaat en dat mensen bijvoorbeeld op hun telefoon gaan zitten kijken.

live muziek tijdens de bruiloft gitaar

En trouwens, door een mooi liedje uit te kiezen zorg je ervoor dat ook dit moment in lijn ligt met de sfeer van de gehele ceremonie.

9. Laat een speech overvloeien in muziek

De ceremonie is bijna op z’n eind. Het hoge woord is eruit en voordat jullie als getrouwd stel de ruimte verlaten heeft de ambtenaar nog een paar mooie woorden.

Terwijl hij jullie toespreekt horen jullie het tokkelen van een gitaar op de achtergrond. Hé! Het liedje die jullie hebben gekozen voor het verlaten van de ceremonie. Bij iedere zin van de ambtenaar wordt de muziek luider en luider. Jullie kunnen niet wachten er een mooi feest van te gaan maken!   

Bij de woorden: “Ik wens jullie veel geluk samen” begint de zanger dan echt te zingen! Op de vrolijke klanken pakken jullie elkaars hand en verlaten jullie met een brede lach de ceremoniezaal. Jullie zijn getrouwd!

live muziek tijdens de ceremonie

Wanneer je muziek laat overvloeien in een speech, kan je een bepaald moment echt opbouwen. Vooral bij zo’n laatste nummer werkt dit perfect. Je zorgt er namelijk voor dat iedereen in een feeststemming komt. Eneh, meestal vindt de ambtenaar of BABS dit ook ontzettend leuk.

10. Jullie zijn uniek!

Jullie hebben altijd gezegd: “Als we trouwen, dan doen we het goed!”. Het moet voor jullie en alle gasten een geweldige dag worden!

live muziek tijdens de ceremonie party

Wist je dat je met live muziek dan al iets heel bijzonders is huis haalt? Want ondanks dat muziek voor veel stellen een belangrijke rol speelt, kiest toch volgens Theperfectwedding.nl slechts 9% van alle bruidsparen voor live muziek tijdens de ceremonie.

Maak dus een onvergetelijke indruk door jullie ceremonie muzikaal te begeleiden. Is dat niet genoeg? Dan vraag je de muzikanten toch ook om te spelen tijdens de receptie. Dan weet je zeker dat dat ook een sfeervol feestje wordt

Receptie Muziek Percussionist

En dat waren ze!

10 redenen waarom live muziek tijdens de ceremonie gewoon awesome is. Ik hoop dat jullie natuurlijk ontzettend enthousiast zijn geworden en er zeker over denken om door een bruiloft zanger toegezongen te worden tijdens het ja-woord.

Oke! Een live muzikant… sounds good! Maar hoe vind je dan de juiste liedjes voor tijdens de ceremonie?

Ook daar heb ik een mooi artikel over geschreven! 10 tips voor het kiezen van persoonlijke ceremonie muziek!

Laat je een reactie achter?

Hebben jullie iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden jullie reactie hieronder te lezen. Ik ben namelijk erg benieuwd wat andere van live muziek vinden.

En misschien hebben jullie nog een punt waarom live muziek tijdens de ceremonie te gek is!

Join the discussion 16 Comments

 • Brendo schreef:

  Hey Kevin!

  Bedankt voor je leuke blog! Grappig, wij hebben ons precies hetzelfde afgevraagd: wat is de meerwaarde van live muziek tenopzichte van een cd. Maar je hebt een paar mooie punten :-)… zeker het overwegen waard.

  Groetjes,

  Brendo & Sanne

  • Kevin Okkema schreef:

   Hey Brendo & Sanne,

   Bedankt voor jullie reactie! Ja ik hoor het verhaal van de cd vaak bij stellen :-).
   Gaaf om te horen dat jullie er anders over zijn gaan denken.

   Groetjes,

   Kevin

 • Julie schreef:

  Hi Kevin,
  We hebben het hier tijdens onze voorbereiding ook over gehad. Ik geloof dat je met live muziek inderdaad een onvergetelijke ervaring krijgt!
  Dank je wel!

  • Kevin Okkema schreef:

   Hey Julie,

   Leuk dat je m’n blog hebt gelezen. Live muziek tijdens de ceremonie kan inderdaad veel extra’s toevoegen.
   Succes met al jullie voorbereidingen!

   Groetjes,

   Kevin

 • Roy schreef:

  Hi Kevin, Super leuk artikel! Eerst twijfelde ik iets over de toegevoegde waarde, maar je maakt goeie punten! Vooral het laatste punt! Uniek zijn we zeker…haha!

  Misschien tot snel!

  • Kevin Okkema schreef:

   Hey Roy,

   Haha… ja er is niks mooiers dan uniek zijn… toch?
   Ik zeg altijd maar zo: Because You’re worth it! Of is dat gestolen van een reclame?

   Anyway… tof om te horen dat je m’n blog tof vind!

   Groetjes,

   Kevin

 • John schreef:

  Wow! Nooit zo over nagedacht. Er gaat een nieuwe wereld voor me open! Denk dat we het zeker gaan doen als we ons jubileum vieren!
  Bedankt voor deze blog. Heeft me zeker aan het denken gezet. Heel tof wat je doet met Weddig Tunes. Ga zo door!

  • Kevin Okkema schreef:

   Hey John,

   Wat een leuke reactie! Live muziek kan inderdaad ook perfect bij een jubileum :-).

   Mooi om te horen dat het je heeft geïnspireerd!
   Kijk zeker even verder op m’n website voor leuke video’s en andere blogs.

   Groetjes,

   Kevin

 • IJsbrand schreef:

  Erg leuk geschreven en zeker waar. Ik heb in ieder geval genoeg huiswerk nu voor onze grote dag!

  Groetjes,

  IJsbrand & Yvette

 • Frieda schreef:

  Wauw, wat een leuk en uniek artikel. Bedankt voor jouw inspiratie en enthousiasme! Erg leuk om te lezen.

 • Irma schreef:

  Het Kevin,

  Leuk die Wedding Tunes blog van jou.
  Veel verschillende tips, voor iedereen wel iets uit te halen.
  En super leuk alle muziek keuze die je aanlevert. Er gaat niets boven live muziek.
  Succes met wedding Tunes,

  Groeten, Irma

  • Kevin Okkema schreef:

   Hey Irma,

   Er gaat zeker niks boven live muziek! 🙂
   Kijk zeker even verder op m’n site, daar staan hier en daar nog wat voorbeelden van liedjes die gekozen kunnen worden tijdens ceremonies. Wie weet zit er wat tussen.

   Groetjes,

   Kevin

 • Christine schreef:

  Hi Kevin,
  Wat een ontzettend leuk artikel, het zet je echt aan het denken.
  Ben het helemaal met je eens, er gaat niets boven live muziek!
  Zal je site zeker onthouden mocht ik een bruiloft in mijn omgeving hebben. Ook namelijk leuk om jou in te huren als verrassing voor het bruidspaar!

  • Kevin Okkema schreef:

   Hey Christine,

   Bedankt voor je leuke reactie! En natuurlijk tof om te lezen dat je wat aan de blog hebt gehad.
   Mocht je in de toekomst meer informatie nodig hebben, just let me know!

   Enehh… mij inhuren als verassing voor een bruidspaar is natuurlijk altijd erg leuk :-).

   Groetjes,

   Kevin

Leave a Reply