Skip to main content

Een vraag die ik als bruiloft zanger regelmatig van bruidsparen krijg is: “Hoeveel nummers worden er normaalgesproken tijdens een trouwceremonie gespeeld? Wat is een fijn aantal waardoor de plechtigheid niet te lang aanvoelt?”

4 is the magic number

Dat varieert per bruiloft. Maar persoonlijk vind ik 4 liedjes tijdens de trouwceremonie het beste. Dit is een prettig aantal wanneer jullie streven naar een ja-woord van ongeveer 45 tot 60 minuten. Bij 4 nummers hebben jullie een kwartier aan muziek, is er voldoende afwisseling en blijven alle gasten geboeid.

Bruiloft zanger ceremonie foto 3

De 3 vaste trouwceremonie momenten

Tijdens de trouwceremonie zijn er meestal 3 vaste momenten waar muziek bij gespeeld wordt. Dat zijn:

  • Binnenkomst ceremonie: Een persoonlijk nummer die dit bijzondere moment versterkt.
  • Tekenen van de akte: Terwijl jullie getuigen een mooie krabbel zetten worden alle gasten met een luchtig liedje geëntertaind.
  • Verlaten van de ceremonie: Meestal een vrolijk uptempo nummer die iedereen in een feeststemming brengt.

Maar wanneer komt dat 4e nummer dan het best tot z’n recht?

Live muziek tijdens jullie ceremonie?

Ik speel de door jullie gekozen nummers tijdens het ja-woord!

Check hier de video >>

Het gouden 4e liedje

Muziek versterkt woorden. Bij een persoonlijk verhaal kan een liedje extra emotie toevoegen. Ik vind het daarom mooi als een bruidspaar voor een 4e nummer kiest die aansluit op een anekdote die net is verteld door de ambtenaar of BABS.

Muziek tijdens huwelijksceremonie

Stel een verhaal ging over hoe hij of zij er voor de ander was in moeilijke tijden, dan is I Won’t Give Up van Jason Mraz super toepasselijk. Ik heb zelfs een keer Eerste Helmerstraat van Acda en de Munnik moeten spelen omdat er werd verteld over hoe het bruidspaar gelukkig samenwoonde op… precies… de Eerste Helmerstraat in Amsterdam. Super persoonlijk!

Ik merk zelf altijd dat dit 4e liedje de meeste emotie los maakt bij alle gasten. Dit omdat er tijdens dit moment geen andere dingen gebeuren en iedereen aandachtig naar de tekst kan luisteren. Het voegt zoveel toe aan de trouwceremonie.

live muziek tijdens de ceremonie gasten

Wat kan er gebeuren bij 5 liedjes of meer?

Je loopt dan het risico dat je de ceremonie lamslaat. Tegenwoordig hebben we een veel kortere spanningsboog en bij dit aantal kan het net iets te lang gaan duren. Gasten worden minder scherp en misschien net zo onrustig als jullie neefje van 3 die na 5 minuten al zat te wiebelen op z’n stoel.

Toch 5 liedjes of meer? Kort ze in!

Vinden jullie het moeilijk om te kiezen of zijn er gewoon veel liedjes die echt bij jullie passen, dan kan je de nummers natuurlijk inkorten. Na een bijzonder verhaal breng je bijvoorbeeld enkel het mooiste couplet en refrein ten gehore van jullie favoriete song.

Hoeveel liedjes kies je voor tijdens de trouwceremonie in de kerk

Uitzondering: Kerkelijk huwelijk

Geven jullie elkaar het ja-woord tijdens een kerkdienst, dan kan je opzicht meer liedjes nemen. Ik speel tijdens kerkdiensten regelmatig 5 liedjes en het voelt niet als te veel. Dit komt omdat deze ceremonies van zichzelf langer duren en er meer rituelen zijn waar muziek bij kan. Bijvoorbeeld het aansteken van de kaarsen.

Just do what feels right…

Natuurlijk hoef je niet persé voor 4 liedjes te gaan. Doe gewoon wat voor jullie goed voelt.  Liever 2 nummers waar jullie echt wat mee hebben dan 4 waarvan de helft er als opvulling bij is gedaan.

Ook leuk om te lezen: Top 5 ceremonie liedjes 2018. Wie weet zit jullie liedje hiertussen.

Leave a Reply