7 Coldplay nummers voor op je bruiloft

Als bruiloft zanger zing ik tijdens ceremonies regelmatig nummers van Coldplay. Veel liedjes van deze Britse band passen namelijk perfect bij dit bijzondere moment. Komt dat door Chris Martin’s melodische zanglijnen? Zijn teksten? Of is het toch de melancholische Coldplay sound? Wat het ook mag zijn, hier vind je 7 Coldplay nummers voor op je bruiloft.

1. Yellow

Als er één Coldplay nummer is dat ik de hele dag op repeat kan zetten, dan is het wel Yellow. En het mooie is, het liedje leent zich perfect voor een romantische binnenkomst. Zie je het al voor je? Terwijl je naar het alter loopt galmt door de ruimte: “Look at the stars, look how they shine for you”. Wie wil dat nou niet?

Bekijk hier de Wedding Tunes versie van Yellow die ik onlangs heb opgenomen.

2. Fix You

Van alle Coldplay nummers heeft Fix You de hoogste Top 2000 notering. En terecht! Het liedje heeft een diepe lading, een geweldige opbouw en tijdens ceremonies zorgt het zeker voor kippenvel. De tekst gaat over onvoorwaardelijke steun geven. Wat voor vervelends je geliefde ook mag meemaken, je zal altijd voor hem of haar klaarstaan.

Wedding Tunes Tip: Tijdens de Royal Wedding van Prince Carl Philip uit Zweden werd ”Fix You” tijdens de ceremonie gezongen. Klik hier om de video te bekijken. De zanger is trouwens Salem al Fakir… en hij is een BAAS!

3. A Sky Full Of Stars

Deze titel mag zeker niet aan het lijstje ontbreken. Het nummer was in 2017 het op een na meest aangevraagde nummer tijdens bruiloft ceremonies (nummer 1 was Thinking out Loud, can’t beat that one). Sky full of Stars is een ontzettend melancholisch makend nummer dat nog een stapje verder gaat dan Yellow. De sterren schijnen namelijk niet voor je, nee je bent er zelf één.

Wedding Tunes Tip: Laat je niet misleiden door het bombastische EDM geluid van deze track. Het nummer staat ook als een huis in een rustige akoestische versie. Kijk hier bijvoorbeeld de versie van singer-songwriter Milow.

4. Green Eyes

Een iets onbekender nummer, afkomstig van het 2e studio album A rush of blood through the head. Waar het liedje over gaat? Daar is op internet veel discussie over. Maar het meest waarschijnlijke is dat dit nummer geschreven is voor Chris Martin’s vriend en gitarist Jonny Buckland (die trouwens groene ogen heeft… bingo!). Het liedje beschrijft hoe je voor alles bij je vriend terecht kan. En is je geliefde ook niet een beetje je beste vriend? “Honey you are a rock, upon which I stand”…. “I came here with a load, and it feels so much lighter now I met you”.

5. The Scientist

Oké… voor je gaat zeggen: “Maar The Scientist is helemaal geen toepasselijk liedje voor een bruiloft! Heb je wel naar de tekst geluisterd?”. Klopt, het nummer gaat inderdaad over iemand die z’n relatie goed heeft verknald en daarop terugkijkt. Hoe hij alles in de liefde logisch probeerde te redeneren terwijl de ander juist zocht naar emotie. Maar het mooie aan muziek is dat je het op meerdere manieren kan interpreteren. Je kan de tekst ook zien vanuit iemand die ontzettend verlangt naar de liefde van de ander. “I had to find you, tell you I need you”. En daarnaast leent de pianopartij zich perfect voor een mooie binnenkomst.

6. Swallowed in the Sea

Ook weer een iets onbekendere. Dit pareltje van het album X&Y moet je zeker even luisteren. Wat namelijk zo leuk is aan dit liedje is dat de tekst redelijk eenvoudig is. Alsof het met behulp van een rijmwoordenboekje is geschreven. Maar dat simplistische vind ik zelf wel wat hebben. De tekst zelf gaat trouwens over iemand die zich altijd redelijk verdwaald heeft gevoeld en dankzij de ander weer op het goede pad is gebracht.

7. A Message

De derde uit dit lijstje afkomstig van het album X&Y. Niet gek misschien aangezien Chris Martin dit album schreef in tijden dat hij met Gwyneth Paltrow kreeg. A Message gaat erover dat je vol voor iemand wilt gaan. De ander is alleen wat verlegen en vind het lastig zich helemaal aan de liefde over te geven. Je kan dit nummer dan ook zien als een soort “leap of faith” waarin je samen besluit “ja” te zeggen.

En dat waren ze. 7 Coldplay nummers voor op je bruiloft. Mocht je favoriete Coldplay love song er niet tussen zitten? Schrijf deze dan in de comments.

En ben je meer een liefhebber van video? Ik heb ook een leuke vlog gemaakt met deze 7 Coldplay nummers voor op je bruiloft. Veel kijkplezier!

Ook leuk: Top 5 ceremonie liedjes 2018. Wie weet staat jullie liedje in dit lijstje!

Leave a Reply